Tisdag morgon den 10 juni 2014 slogs omvärlden av våldsrapporteringen om att Mosul i Irak har intagits av den extremistiska gruppen Islamiska staten (IS) i Irak. Ca 200 000 assyrier tvingades fly för sina liv, många endast iförda de kläder de bar då. Grundläggande förnödenheter och behov kvarstår så länge flyktingarna inte kan åka tillbaka till sina hem.

Assyrier Utan Gränser har sedan 2014 bistått assyrierna i Irak med bland annat mat- och hygienartiklar, madrasser, kuddar, filtar, gasolflaskor m.m. Hittills har vi tillsammans lyckats hjälpa och rädda tiotusentals assyriska familjer som har flytt till Nineveh-slätten i Irak, ett område där många assyrier har sökt skydd. Assyrier Utan Gränser samarbetar med Assyrian Aid Society in Iraq (AAS-I), som hjälper till att implementera de humanitära hjälpinsatserna.

År 2015 startade Assyrier Utan Gränser ett långsiktigt projekt för flyktingarna med hjälp till ett liv i hälsa! Ett ambulerande läkarteam har försett över 8 500 flyktingfamiljerna i Nohadra (Dohuk) med omnejd med vård och mediciner. Teamet bestod av en läkare, sjuksköterska och chaufför. Vårdteamet kommer från Irak, och är delvis hämtade bland flyktingarna själva. Detta arbete bestod av besök till byarna cirka 2–3 gånger i veckan.

Assyrier Utan Gränser har även under åren 2018–2019 implementerat ett ungdomsprojekt kallat ”Empowering Assyrian Youth as change-makers” tillsammans med vår samarbetspartner AAS-I. Projektet är mänskliga rättighetsbaserat och med syftet att hjälpa unga assyrier känna ägarskap till sitt assyriska arv som ursprungsbefolkning i Irak. För Assyrier Utan Gränser och AAS-I betyder projektet även att assyrierna kan leva kvar i sitt ursprungsland än fly eller flytta politiskt förtryck. Detta projekt finansierades av svenskt bistånd via Forum Syd.

Assyrier Utan Gränser har tillsammans med samarbetspartnern Shlama Foundation under år 2023-2024 genomfört ett projekt för studenter i Ankawa, Erbil, Alqosh och Tesqopa. Assyrier Utan Gränser har bidragit med att täcka hyreskostnader för universitetsstudenters boende under ett år samt bistått med läroböcker för både universitetsstudenter och skolelever.

Ett annat projekt med Shlama Foundation som genomfördes 2024 var att återställa vattenbrunnen i 128-kvarteret i Erbil, Irak. I åratal har samhället mött vattenbrist och ett antal hushåll har varit utan vatten i flera veckor. Brunnen som varit ur tjänst i åratal, har nu återställt efter att det har borrats ner 550 meter och installerats vattenledningar.