Assyriernas ursprung

Assyrier (även kallade syrianer och kaldéer) är ursprungsbefolkningen i dagens Syrien, Irak, Turkiet, Iran och Libanon. Assyriernas forntida rike, Assyrien, var ett imperium med ursprung i nuvarande Irak. Det assyriska imperiet varade från ca 2000 f.kr. till dess undergång 612 f.kr.

Ett folk utan land

Assyrierna lever idag som en minoritetsgrupp i sitt forna hemland. Assyrierna var bland de första folkgrupperna som bekände sig till den kristna tron, vilket majoriteten av folket fortfarande gör. Det har inneburit att assyrierna, med sin egna identitet och eget språk, genom historiens gång varit en utsatt grupp och levt som andra klassens medborgare i dess ursprungsland,

Assyrier Utan Gränser gör inte någon åtskillnad i sin hjälp för folkgruppen oavsett benämning, kyrkotillhörighet eller religion.

Folkmord avlöser varandra

Assyrierna har under flera sekel utsatts för förföljelser, mord och kränkningar. Tre viktiga händelser som fortfarande ligger i minnet hos dagens assyrier är Massakern i Hakkari, Seyfo och Massakerna i Simele .

Islamiska statens intåg i Irak & Syrien år 2014 var en stark påminnelse om den systematiska folkdrivningen och förföljelser av assyrier fått utstå i deras ursprungsländer inte nått sitt avslut.

Massakern i Hakkari 1843

Efter påskveckan 1843 skedde en blodig massaker på assyrier i Tyari, Hakkari, Turkiet. Byarna brändes ned och mer än 10 000 assyrier mördades kallblodigt.

Tusentals kvinnor och unga flickor fördes bort och våldtogs, de som skonades blev slavar till sina tyranner. Barnen sändes bort för att säljas som slavar eller dödas.

Seyfo 1915

Det assyriska folkmordet ägde rum i skuggan av första världskriget och är ännu idag ett av de största brotten mot mänskligheten i modern tid. Folkmordet kom att kallas av assyrierna för Seyfo, svärdets år, efter de hundratusentals oskyldiga assyrier som systematiskt slogs ner av ottomanska och kurdiska svärd.

De få assyrier som överlevde Seyfo fann sig i den nya turkiska nationen som berövade de rätten till sin egen identitet och språk. Den nya nationen såg till att alla ansträngningar gjordes för att Seyfo skulle glömmas bort från omvärldens minne.

Sveriges riksdag erkände år 2010 Seyfo som ett folkmord efter en mångårig kamp av assyrierna för att uppmärksamma “det bortglömda folkmordet”.

Massakerna i Simele 1933

Efter att Irak utropat självständighet drog sekteriska strömningar genom landet. Assyrierna utpekades som potentiella upprorsmakare och falska rykten spreds om att assyrierna förgiftade brunnar i muslimska byar. I augusti 1933 samlades hundratals assyriska män i städerna Simile och Duhok för skjutas av irakisk polis och militär.

Dödandet spred sig sedermera till 63 byar och städer runt om i landet med tusentals offer där de flesta offren var kvinnor och barn.

Våldsamheterna utlöste en flyktingvåg från Irak i en skala som inte skulle skådas igen förrän Irakkriget 2003.

 

Swish

Ge en gåva (valfritt belopp) via Swish
till nummer: 123 900 12 15

*Notera att vi inte kan ta emot personliga meddelanden, hantera minnesgåvor eller högtidsgåvor via Swish. Alla gåvor som skickas via Swish hanteras som vanliga gåvor.

PayPal och betalkort

Klicka på knappen nedan för att betala via PayPal konto eller med betalkort knutet till ditt PayPal konto*.

* Notera att gåvor via PayPal eller betalkort medför administrativa avgifter som innebär att hela beloppet inte kommer Assyrier Utan Gränser tillgodo.

Bankgiro/Plusgiro

Bankgiro 900-1215
Plusgiro 90 01 21-5

Bli månadsgivare via autogiro här!