Det är lördag eftermiddag, den 18 oktober 2014. Jag och en av Assyrier Utan Gränsers volontärer sitter på ett fik i Södertälje. Staden som är en träffpunkt för många att umgås med familj och vänner, men även att umgås över gränserna. Södertälje är en metropol med invånare från hela världen. En del har hittat till staden pga. kärleken, medan andra pga. krigen i Syrien och Irak.
Vi sitter och väntar på Norma Zaito, som är ordförande för Assyriska Kvinnoföreningen i Syrien. Hon är på genomresa i Sverige och hennes mission är att berätta om assyrierna i krigets Syrien. Hon har således många möten med olika föreningar och kyrkor, samtidigt som hon försöker få tiden att räcka till att träffa och umgås med släkt och vänner.
In på fiket kommer en stark och inspirerande kvinna som berättar följande:
Många föreningar, organisationer och kyrkor har pga. kriget börjat samarbeta med varandra och hjälps åt för att klara av vardagen. Kvinnoföreningen har bland annat alltid arbetat för att stärka identiteten och bevara språket och kulturen, men även att stärka kvinnans ställning och uppmuntra flickor och kvinnor att studera och arbeta och få en ställning i samhället. De anser att utbildning är viktigt och har varje år delat ut ”studentpengar” för de studerande. Under flera år har föreningen arbetat med utdelning av matkorgar, mjölkersättning för bebisar mm.
Vidare berättar hon att föreningen för ca två år sedan öppnade ett litet apotek och en vårdcentral som huserar i föreningslokalen. Tanken var och är att ge gratis vård och medicin åt behövande. Det finns en barnläkare, en specialist inom allmänmedicin och en specialist inom öron-näsa-hals och samtliga läkare arbetar gratis. Oavsett om de som kommer för läkarvård är medlemmar i föreningen eller inte, kallar sig assyrier, syrianer eller kaldéer, eller är av andra folkslag så anser föreningen att man ska visa medmänsklighet och hjälpa de som är i behov av läkarvård och mediciner. Vidare gör de inte heller skillnad på om man är kristen eller muslim. Det viktiga att kunna ge all hjälp som man kan, speciellt nu under kriget.
Behovet av mat, medicin och hygienartiklar är stort och de har genom donationer kunnat dela ut sådant till familjer i olika delar av Gozarto-området (även kallad Al-Hassakeh) som ligger i den nordöstra delen av Syrien.
Vad gäller frågan om kriget och hur den har påverkat vardagen så uppger hon att i staden Qamishli, som hon bor i, är det för närvarande inte någon större militärisk fara och många lever sitt liv så gott det går. Den syriska regimen samt kurder och assyrier skyddar olika delar av staden. Visserligen har många flytt från staden och Syrien i stort sett av förklarliga skäl. Oftast är det unga män som flyr militärtjänstgöringen, men även många högskolestuderande har valt att studera utanför Syrien. Det som är svårast idag är att många har blivit arbetslösa och därför har svårt att klara av vardagen. Dock är det viktigt att uppmuntra människor att stanna kvar i hemlandet och inte fly. Även om vardagen har ändrats för många så är det viktigt att vara stark och stärka varandra och inte ge upp sina liv och hem för en rädsla som inte alltid är befogat.
Mycket av det Norma berättade om kring synsättet och arbetet inom föreningen är likt det som Assyrier Utan Gränser har arbetat och fortsätter att arbeta med, dvs. att verka för att assyrierna ska få bättre livs- och levnadsvillkor i sina ursprungsländer.
Jag tog fram kameran för att ta en bild på denna starka och inspirerande kvinna, men pga. hennes engagemang så gick vi vidare med andra intressanta ämnen och bilden glömdes tyvärr bort.
Assyrier Utan Gränser önskar all välgång och lycka till Norma Zaito och kvinnoföreningen och deras gedigna arbete som skänker ljus i mörkret.
Sisilya Rhawi,
Ordförande för Assyrier Utan Gränser