Norrköping bryr sig

Nemrod Barkarmo, en av initiativtagarna bakom ”Vi bryr oss” i Norrköping, berättar i en intervju om välgörenhetsprojektet som engagerat en hel stad. Resultatet? Hela 75 000kr har nu skänkts som en första gåva till Assyrier Utan Gränser.

Vilka är ni som ligger bakom initiativet?

Jag hade sedan en tid tillbaka idén om att starta denna insamling men kände att det var för tungt och för stort att starta upp för enbart en person. Av en slump så började jag och André Is, en barndomsvän till mig, att börja prata om den svåra situationen som råder för vårt folk nere i Syrien och Irak. Då berättade jag för honom om insamlingen och han nappade direkt. Det fanns inga tvivel, vi satte igång samma dag för att komma igång med projektet.

Vad gör ni till vardags?

Jag studerar till Civilingenjör-Master(KTS) i Norrköping och är för tillfället inne på det tredje året. André Is är egen företagare och driver en cafeteria.

Berätta mer om ”Vi bryr oss”! Hur kom ni på idén?

“Vi bryr oss” är ett välgörenhetsprojekt vars syfte går ut på att visa att Norrköping är en stad som bryr sig om vad som händer i världen. Vi införskaffade insamlingsbössor som placerades ut på olika företag runt om i Norrköping under hela september månad. Totalt fick vi fick ut cirka 80 insamlingsbössor på 67 företag runt om i Norrköping och även Söderköping.

Tanken var att folket skulle ha möjlighet att kunna skänka en slant i bössorna vid kassan när de exempelvis fikar, shoppar eller lunchar.

För att folket verkligen skulle få upp ögonen för “Vi bryr oss” så skapade vi en facebookgrupp vid samma namn som projektet, artiklar rörande projektet publicerades av Norrköpings Tidningar samt Folkbladet och vi medverkade även i radio i East FM där vi pratade om projektet och dess innebörd.

Efter att projektet fortlöpt under en tid fick vi även idén att trycka t-shirts med vår “Vi bryr oss” logga. Även dessa vart sponsrade av olika företag. Ca 150 t-shirtar har sålts för 100 kr styck, varav hela beloppet gick direkt till välgörenhet. Jag tror att vår ståndpunkt att exakt alla pengarna skulle gå till välgörenhet och inte enbart vinsten var något som gjorde att folket blev ännu mer positiva till idén. Det var det viktigaste för oss, alla pengarna ska gå direkt till välgörenhet.

Hur valde ni namnet?

Vi bryr oss handlar om så mycket mer än att enbart samla in pengar. Självklart är pengarna viktiga. Men något så mycket mer viktigt enligt oss är att väcka opinion, väcka medvetenhet och just det som namnet står för, ATT BRY SIG. Vi vill visa att genom att bära en t-shirt, genom att skänka en slant, genom att bara prata om vilka hemskheter som sker så kan vi påverka och kanske till och med rädda våra utsatta bröder och systrars liv. Vi vill väcka hopp hos de som fått den släckt, vi vill mata den som går hungrig, vi vill berätta för de som inte vet att våra bröder och systrar lider, vi vill ge dem en filt så de slipper frysa under nattens bitande kyla. Vi vill helt enkelt visa att VI BRYR OSS.

Ni har synts ute i Norrköping på olika event, berätta mer om det.

Ett samarbete skapades även med vår lokala fotbollsklubb Assyriska IF. Där vi då fick stå under två hemmamatcher och sälja t-shirts samt samla in pengar genom att gå runt med insamlingsbössor. Under den första hemmamatchen fick även “Vi bryr oss” 20 procent av biljettintäkterna.

Genom dessa insamlingar under Assyriskas matcher så fick Eskilstuna Södras tränare upp ögonen för vår insamling och tog tillfället i akt för att hjälpa oss. När Assyriska IF spelade borta mot Eskilstuna så tog de med sig en insamlingsbössa till coachen (Johan Hansson) som då gick runt på matchen och lyckades samla in totalt 1800 kr till “Vi bryr oss”. Väldigt imponerande och stort av honom att ta det initiativet och bidra med den hjälpen.

Men vi var inte nöjda där utan det handlade hela tiden om att få så många tillfällen som möjligt att synas och att kunna samla in pengar. Så via lite kontakter så lyckades vi få tillstånd att stå i Domino Galleria i Norrköping City under en söndag och sälja t-shirts.

Vad har ni fått för respons från Norrköpings invånare?

Vi kan inte annat än att tacka Norrköpings invånare. Utan deras hjälp hade detta aldrig varit möjligt. Vi kanske kom på en idé men det är alla där ute som lyckats sätta den i verk. Det är tack vare de som skänkt en slant, köpt en t-shirt, berättat om vår idé, delat vår grupp på facebook eller så mycket annat som detta verkligen lyckats. Ni är hjältar och förtjänar beröm och ett väldigt stort tack.

Vad har ni för planer för framtiden? Ska projektet utvecklas vidare?

Det har funnits intresse från andra städer om något liknande men det är något vi får se över så småningom. Just ni vill vi avsluta det vi har påbörjat sen får man se om tiden räcker till samt om det ser intressant ut så kanske man kan vidareutveckla det eller sätta det i verk på andra platser i Sverige.

När det gäller just “Vi bryr oss” i Norrköping så hoppas vi att vi framöver kommer att fortsätta med andra arbeten för att hjälpa utsatta och behövande. Meningen är att om man en gång börjat visa omtanke och bry sig så ska man fortsätta med det livet ut. Det är en livsstil och en nyfunnen passion och glöd i våra liv.

Varför valde ni att skänka pengar till just Assyrier Utan Gränser?

För att man helt enkelt vet vad man får. Man känner sig trygg då Assyrier Utan Gränser har ett 90-konto samt så vet vi sedan tidigare arbeten som Assyrier Utan Gränser gjort att detta är en seriös organisation som faktiskt varit verksamma under en väldigt lång tid. Detta och många fler andra faktorer gjorde att vi valde just Assyrier Utan Gränser som organisation att skänka pengar till.

Assyrier Utan Gränser vill rikta ett stort tack till Nemrod, Andre och hela Norrköping för initiativet, engagemanget och förtroendet. Tack för att ni bryr er!

Ni kan följa vårt arbete på hemsidan www.awbswe.se och facebook: Assyrians Without Borders.

Skribent: Assyrier Utan Gränser