Matutdelning till assyriska flyktingar i Syrien

Strax före den katolska påsken startade Assyrier Utan Gränser en kampanj för att hjälpa de assyriska flyktingarna från Irak med mat. Lagom före den ortodoxa påsken kunde Assyrier Utan Gränser dela ut matpaket till assyriska flyktingarna i Syrien.

Denna gång inhandlades matvaror och andra förnödenheter i området Hassake, i nordöstra Syrien. Här bor många av flyktingarna, eftersom att det är ett område med många kristna, både öst- och västassyrier, samt armenier. Området känns tryggare än huvudstaden Damaskus, där stress och anonymitet gör att man som flykting många gånger kan känna sig hotad av lokalbefolkningen.

Läget i Syrien är bland de värsta på flera år. Det har inte regnat på hela hösten och vintern, och svår torka råder. Detta har gjort att man inte kunnat få ut någonting alls på skörden i år, och människorna i landet befarar att det skall bli hungersnöd. Priserna pressas uppåt, och inte ens syriska medborgare har längre råd med basala förnödenheter så som ris och vete. Brödpriset har skjutit i höjden. Detta drabbar självklart även flyktingarna, som därtill får leva med att ses som andra klassens medborgare.

Måndagen den 14 april var det återigen dags för Assyrier Utan Gränsers representanter att öppna dörrarna till lokalen där maten hade staplats. Kön ringlade sig lång och människor stod ute i värmen för att få del av hjälpen.

Det är mycket smärtsamt att detta skall behöva ske år 2008. Att människor som inte gjort något fel tvingats på flykt från sina hem och sina liv för att hamna i ett okänt land och tigga mat. De assyriska flyktingar som vi talade med var mycket uppgivna. Många kände att det inte finns några möjligheter för dem, och främst för deras barn, att leva någorlunda drägliga liv mer. Då den syriska staten fortfarande betraktar de som flytt från Irak som gäster, så har exempelvis barnen inte rätt att gå i syrisk skola. Just att utbildningen blir lidande är något som många assyriska flyktingar bekymrar sig över, då man är van vid hög utbildning i Irak.

Denna gång kunde Assyrier Utan Gränser, med Er hjälp, förse 171 flyktingfamiljer med matpaket. Flyktingarna mottog mat som beräknas räcka i 1,5-2 månader. Paketets innehåll var:

2 liter matolja, 2 kg tomatpuré, 1 kg aprikossylt, 3 burkar konserverat kött, 3 paket ost, 5 kg ris, 5 kg socker, 0,5 kg te, 0,5 kg mjölkpulver, 2 kg tvättmedel, 6 styck tvålar, 3 paket spagetti.

Människorna som tog emot paketen uttryckte tacksamhet och glädje, och som liksom förra gången, så bad de oss att tacka alla som möjliggjort detta. Mitt i allt elände och all misär, bad man ändå Assyrier Utan Gränsers representanter att önska alla bidragsgivare glad påsk. Som ung assyrier i Sverige kan det inte annat än kännas fel när en äldre assyrisk dam i 80-årsåldern försöker att kyssa ens hand i tacksamhet.

Din hjälp betyder otroligt mycket för oss och främst för flyktingarna. Vi måste visa våra landsmän i flykt att vi gärna hjälper dem med allt vi kan. De skall inte behöva känna att de behöver tacka oss, vi vill få dem att känna att vi vill hjälpa dem för att vi ser det som vår plikt att hjälpa människor i nöd.

Alla människor har rätt att leva i trygghet och kärlek. Alla människor har rätt att ha sin egen tro och sitt eget språk. Alla människor har rätt till att skicka sina barn till skolan. Alla människor. Även assyrierna.

Vi på Assyrier Utan Gränser tackar alla som hjälpt oss med en gåva – utan Er så hade dessa matpaket inte kunnat delas ut.