Utdelning av madrasser och filtar m.m. i Berseveh, Irak

Assyrier Utan Gränsers senaste humanitära hjälp i Irak har genomförts i Bersiveh dit många assyrier från Mosul och Ninevehslätten har flytt. Insatsen nådde hela 335 flyktingfamiljer!

Vår samarbetspartner har i samband med utdelningen av madrasser, kuddar och filtar samt mat och hygienartiklar filmat själva utdelningen samt hållit kortare intervjuer med några av flyktingarna. Intervjuerna har skett på östassyriska och Assyrier Utan Gränser har i korthet sammanfattat flyktingberättelserna i den ordning som de har intervjuats och enligt nedan. Ni kan ta del av filmen HÄR.

– Man från Baghdeda (Qaraqosh) som flydde från sitt hem den 6 augusti 2014:

Han är tacksam för allt i Bersiveh, med hjälpsamma människor och en givmild präst, “Abona Jamal”. Han tackar Assyrier Utan Gränser för alla nödvändigheter såsom madrasser och filtar som har behövts. Enda problemet är platsbristen och att det inte finns tillräckligt med plats att sova då 4-5 familjer delar på en liten yta. Det enda verkliga/riktiga alternativet är att få hjälp med att återvända tillbaka till sina hem, men är självklart svårt då en sådan lång tid har gått sen flykten.

– Man från Baghdeda (Qaraqosh):

Han är tacksam för alla människor som hjälper till och speciellt prästen ”Abona Jamal”. Det är nu väldigt kallt och med tanke på att det finns barn behövs det mycket hjälp. Det är väldigt svårt där just nu. Inte nog med att det är kallt så är inte miljön de bor i 100 % bekväm eller säker även fast de vet att det är ett tillfälligt skydd. Det är många som nu funderar på att flytta eller resa till andra ställen men han anser att det inte hjälper att flytta därifrån. De är väldigt tacksamma för den humanitära hjälpen, speciellt när det var som värst, så önskas främst hjälp att ta sig tillbaka till sina områden och hem så att folket inte blir splittrad.

– Man:

Berättar att i Bersiveh finns det ungefär 220 familjer på flykt. Det som verkligen behövs nu är tjocka fleecefiltar då kylan börjar bli bitande. Man bor nu på olika ställen som i kyrka, föreningar och hus. Folket går/bor där det finns plats.

– Man:

Han tackar Assyrier Utan Gränser jättemycket för allt som de har fått. Detta är tredje gången organisationen har gått in och hjälpt till i denna situation och allt som fås in delas ut rättvist. Folk kommer när de kan för att hämta ut gåvorna. Ibland hindrar vädret från att hämta gåvorna samma dag som utdelningen sker.

– Kvinna från Mosul:

Berättar att på vägen till Bersiveh tog de alla hennes pengar samt pass som hon behövde för att åka till Turkiet. Trots att hon bönade och bad om att få behålla åtminstone passet togs den slängdes bort. Nu bor hon hos en präst som hjälper henne då hon inte längre äger något.

– Kvinna från Mosul:

Vill först och främst tacka de organisationer som har ryckt in och hjälpt dem. Den bitande kylan i Bersiveh och bosättningen är inte något de vana vid. Deras hem var fullt utrustade, vars tegelstenar de själva hade byggt upp. Det de först och främst behöver är ordentliga bostäder som skyddar dem mot den isiga kylan. Hon vill nå ut till alla organisationer som kan hjälpa de att lösa de problem som finns på plats nu.

– Man från Batnaye som flydde från sitt hem den 25 juli 2014:

Han arbetar som volontär nu för organisationer på plats. Mycket hjälp har kommit från Assyrier Utan Gränser och det som har skickats är väldigt bra! Han tackar Assyrier Utan Gränser och de på plats i Irak. Allt som fås in brukar delas ut till alla behövande så snabbt som det bara går.

Tillsammans gör vi skillnad och vi måste fortsätta att göra skillnad genom att hjälpa de assyriska flyktingarna att klara av den antågande vintern.

Fortsätt att ge bidrag som månadgivare eller i enskilda bidrag på följande sätt:

Månadsgivare genom att

Skriva ut autogiroanmälan!

Anmäla direkt via internet!

Enskilda bidrag genom att göra insättning på PlusGiro: 90 01 21-5 eller

Bankgiro: 900-1215 eller

via SMS som skickas till 72970 och skriva:

– aug 50 (för att skänka 50 kr)

– aug 100 (för att skänka 100 kr)

– aug 200 (för att skänka 200 kr)

– aug 300 (för att skänka 300 kr)

– aug 400 (för att skänka 400kr)

– aug 500 (för att skänka 500kr)

(Max ca 7% av sms-bidraget går till operatörers och leverantörers avgifter)

Det sker nu, förändra liv!