AKUTINSAMLING FÖR ASSYRIERNA I MOSUL – AGERA NU!

Tisdag morgon den 10 juni 2014 slogs omvärlden av våldsrapporteringen om att Mosul i Irak har intagits av den extremistiska gruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis). Våra samarbetspartners meddelar att flera extremistiska grupper nu har kontroll över olika delar av Mosul, men än så länge har inga sammandrabbningar mellan dem skett. Situationen är olika svår beroende på vilka grupper som kontrollerar de skilda områdena av Mosul. Där Isis har kontrollen har kvinnor exempelvis förbjudits att lämna sina hem. Konflikten har drabbat alla i Mosul. Skolorna har stängts igen mitt under slutproven och tjänstemän oroar sig för uteblivna löner.

Att Irak och dess invånare, och speciellt assyrierna, under flera år har genomlidit krig och elände är fakta. Assyrierna i Irak står återigen inför stridigheter och katastrofer. Den senaste veckan har inneburit att ca 900 assyriska familjer har flytt från Mosul. Av de 900 assyriska familjer som Assyrier Utan Gränsers samarbetspartners har lokaliserat har ca 600 sökt skydd i Nineveh-slätten. Andra har sökt sig till Nohadra (Dohuk) och Erbil, där kurdiska myndigheter delar ut endast 15 dagar långa uppehållstillstånd.

Många har flytt endast iförda de kläder de har på sig, och få vågar riskera att försöka ta sig tillbaka till sina hus. De saknar allt från boende till mat och hygienartiklar. De har sökt skydd i kyrkor, kloster och hos närstående. Det akuta behovet innebär att vi alla måste agera för assyrierna nu!

På fem dagar har Assyrier Utan Gränsers givare skänkt ca 15 000 kronor. Dessa pengar har redan skickats till flyktingarna i nöd som en del i en akutinsats på 100 000 kronor som kommer att nå 180 assyriska familjer i Tellesqof i Nineveh-slätten. De 15 000 kr som vi har samlat ihop på några dagar räcker endast till 30 familjer, men flyktingarna är många och behovet är stort, så se till att agera nu!

En matkasse med baslivsmedel såsom ris, bulgur och olja kostar ca 80 dollar och räcker i en månad för en hel familj. För knappt 550 kronor kan du alltså bistå en assyrisk familj med de mest nödvändiga förnödenheterna.

Skänk en matkasse till en assyrisk familj genom att sätta in ditt bidrag på PlusGiro: 90 01 21-5 ellerBankgiro: 900-1215 och ange ”Mosul” i meddelandefältet.

Du kan också ge din gåva via sms. Skicka sms till 72970 och skriv:

– aug akut50 (för att skänka 50 kr)

– aug akut100 (för att skänka 100 kr)

– aug akut200 (för att skänka 200 kr)

För att skicka större summor går det bra att skicka flera sms i följd.

Det sker nu, förändra liv!