Årets företagare i Malmö valde att skänka prispengarna till Assyrier Utan Gränser

Årets företagare i Malmö 2014 blev Jacob Youssef – VD på godisföretaget Candy People. Företaget som säljer svenskt godis till ett 30-tal länder i världen. Jacob fick ta emot en prissumma om 30 000 kr som han har valt att skänka till Assyrier Utan Gränser. Assyrier Utan Gränser passade på att träffa Jacob när han var i Stockholm och fick då en möjlighet att framföra ett stort tack för den generösa gåvan och ställa några frågor.

Berätta lite om dig själv?

Min pappa Johannes är född i Nineve (Mosul) i Irak. Min mamma Violet är från Qamishli (Zalin) i Syrien. Min pappa flydde från Irak under 1970-talet på grund av att han var politiskt aktiv. Han hamnade i Polen, där han utbildade sig och fick jobb som arkeolog. Han flyttade sedan till Sverige och bodde ett tag i Botkyrka. Min mamma flydde från kriget i Libanon på 1980-talet till Stockholm där min moster bodde. Mina föräldrar träffades i Botkyrka och gifte sig och flyttade därefter till Malmö, där jag själv är född.

Kan du berätta om vad du gör?

Jag är 32 år, bosatt i Malmö och Stockholm. Jag är VD för ett godisföretag som heter Candy People. Det hela började med att min pappa köpte en godisbutik i Malmö och det var min pappa som kom på företagsnamnet Candy People. Han ville att godiset skulle vara till för alla – till folket. Jag själv kom in och började arbeta i företaget när jag var 15-16 år, efter att min pappa blev sjuk. Jag tog över driften av företaget år 2002 och min ambition var att distribuera svenskt godis internationellt. Idag exporterar vi godis till större delen av världen – allt från Kina, Europa, USA och till Mellanöstern.

Hur fick du höra om Assyrier Utan Gränser?

-Jag hade hört talas om organisationen via släktingar som bor i Stockholm. Jag gick in på er hemsida för att ta reda på vad Assyrier Utan Gränser är och gör och tog därefter kontakt med organisationen.

Varför valde du att donera dina prispengar till Assyrier Utan Gränser?

De pengar som jag erhöll från Malmö stad har jag inte något behov av. Jag ansåg det vara självklart att donera pengarna till behövande och valde Assyrier Utan Gränser med hänsyn till assyriernas situation i sina ursprungsländer. Det kändes som att Assyrier Utan Gränser var det självklara valet för att nå ut till assyrier i nöd. Organisationen har ett bra rykte bland assyrier i Sverige och att Assyrier Utan Gränser har ett 90-konto är väldigt viktigt för mig eftersom det inger trygghet. Sedan är det självfallet viktigt för mig att större delen av pengarna når fram till assyriska flyktingar och inte går till administrationskostnader.

Kommer du att rekommendera andra företag/organisationer/privatpersoner att donera pengar till Assyrier Utan Gränser?

Självfallet kommer jag att rekommendera andra att skänka pengar till Assyrier Utan Gränser. Pengarna går till ett bra och viktigt ändamål, speciellt i dessa svåra tider då många assyrier fördrivits på flykt från och i Syrien och Irak.

Assyrier Utan Gränser tackar för din generositet och välvilja och önskar dig all lycka i framtiden!

 

Notis: Jacob Youssef skänkte sina prispengar till Assyrier Utan Gränser samma vecka som han mottog pengarna – vilket var samma vecka som kriget nådde assyrierna i Khabour. Prissumman har redan skickats iväg till Assyrier Utan Gränsers andra hjälpinsats för assyrierna som har flytt Khabour.