De generösa entreprenörerna – Gunilla och Silvia

Vissa känner henne som entreprenören eller företagsledaren som äger och driver företaget Xzakt Kundrelation. Ännu fler har sett henne från Draknästet i SVT. Vi känner henne som den otrolig generösa själen som, tillsammans med sin syster Silvia Samuelsson, har donerat 100 000 kronor till Assyrier Utan Gränser.

Gunilla har en historia som få känner till men som inspirerar. Den är lika aktuell nu som den var då. Redan som 3-åring fick hon stå vittne till sin otroligt modiga mamma bli skjuten av ett gäng turkiska barbarer.

Morbrors dotter ska gifta sig och hela släkten är samlad. In rusar några beväpnade turkiska män som hade haft ögonen på den vackra flickan. Alla är knäpptysta när de säger att det inte blir något bröllop och att de ska ta med sig bruden – alla utom Gunillas mor som ställer sig upp mellan männen och bruden.

– Då skjuter de mamma, som faller ihop.

Vi välkomnar Gunilla varmt och frågar; Varför brinner du för Irak-Syrien frågan?

För det första så är jag syrian själv och frågan i Irak har berört mig oerhört. Historian upprepar sig med slakt och barbari. Redan i början på sommaren när händelserna debuterade var jag förtvivlad och engagerade mig genom att kontakta politiker, vara med i Dagens industri samt hjälpte till och sponsrade demonstrationer som hölls runt om i landet. Detta är trots allt min historia och mina rötter samt att detta upprepar sig exakt 100 år senare är helt oacceptabelt.

Hur fick du höra om Assyrier Utan Gränser?

Det var via en vän, Nemar Haddad, som introducerade mig till organisationen.

Varför valde du att ge bidrag till just Assyrier Utan Gränser?

Jag arbetar med Unicef, Hand in Hand, MinStoraDag, Läkare utan gränser, samt andra större organisationer. Men jag ville även ha en riktad organisation och fick höra om Assyrier Utan Gränser som då hade assyrier (även kallade syrianer och kaldéer) som målgrupp.

Du har en lång och tidig erfarenhet av bistånd. Vad har du för krav på organisationer du jobbar med?

Jag kräver att det är en effektiv organisation där pengarna inte försvinner till administration och dylikt. Självklart också att de gör en skillnad på riktigt. Jag fick höra att ni hade ett 90-konto men jag krävde ändå att mindre än 25 % skulle vara administrativa kostnader.

(Anmärkning – Assyrier Utan Gränser följer SIDA:s rekommendationer om högst 8 % i administrativa kostnader av den totala projektkostnaden. Exempelvis var den administrativa kostnaden för t.ex. bensin m.m. för projektet i Bersiveh, Irak, knappt 6 %. Läs mer om projektet här!. I det stora hela har Assyrier Utan Gränser alltid hållit sig under 25 % i totala administrativa kostnader/år).

Rekommenderar du att andra privatpersoner och organisationer/företag hjälper Assyrier Utan Gränser också?

Ja, och det har jag också! Jag har exempelvis rekommenderat Assyrier Utan Gränser framför större organisationer när vänner frågat mig om en riktad insats mot de behövande i Irak i kampen mot IS. Jag var med och bidrog att hjälpa Unicef med en stor Gala där vi fick ihop över 4,2 miljoner SEK till ett vattenprojekt i Somalia. I just denna folkfråga så kunde inte stora organisationer hjälpa mig på samma sätt.

Tack Gunilla och Silvia för ert engagemang och generösa gåva som har gått till de assyriska flyktingarna i Irak