Företaget Candy People sprider godisglädje bland flyktingbarnen i Istanbul och Beirut

Jacob Youssef, en av Sveriges mest framgångsrika och lovande unga entreprenörer, är VD för den världsomspännande godiskoncernen Candy People som redan är etablerad i ett 30-tal länder. När han vann utmärkelsen ”Årets företagare i Malmö” 2014 beslöt han spontant på scenen att skänka hela prissumman på 30.000 kr till Assyrier Utan Gränsers hjälparbete bland de hårt prövade assyriska flyktingarna. En lika generös gåva som symboliskt viktig gest – men också en konstruktiv utmaning till de många framgångsrika företagarna bland assyrier (även kallade syrianer och kaldéer) i Sverige att aktivt engagera sig för sitt folk.

Efter flera generösa donationer till Assyrier Utan Gränser – ett självklart val enligt Jacob – som senast skänkte hela 50.000 kr strax innan jul, föll det sig naturligt för båda parter att ta samarbetet ett steg längre. För Jacob är det alltid barnens svåra situation på flykt som stått i fokus för engagemanget och bortsett från de viktiga ekonomiska bidragen kände han att han ville skänka något mer.

Samtidigt med kampen för att säkra de mest elementära behoven måste det alltid vara en prioritet att låta barnen vara barn – trots allt. Så föddes idén att trots alla svårigheter och som en generös gåva från Candy People i samarbete med Assyrier Utan Gränser sända barnen det där alldeles extra som barn över allt och i alla tider önskat sig mer än allt annat – godis!

Under de oerhört svåra och påfrestande förhållanden som barnen och deras familjer lever under inte minst psykiskt kan man knappast föreställa sig hur viktig en sådan gåva är. Den skänker normalitet och glädje, den låter också flyktingbarnen för en stund glömma oro och rädsla och vara precis som vilka barn som helst. Fraktpallarna med godis från Candy People har nu levererats till barnen vid våra projekt i Istanbul och Libanon. Barnens glädje visste inga gränser. För kanske första gången sen de drevs på flykt fick de vara just bara barn.

När vi ringer Jacob för att berätta vilken glädje hans gåva skänkt barnen och än en gång tacka för Candy People´s enastående engagemang och generositet, utbrister han spontant: “Jag vill uppmana alla dem som tänkt skänka någon summa till välgörenhet under året och rutinmässigt stödja det vanliga föreningslivet att tänka om och omprioritera, att istället ge det här stödet till barnen på flykt som behöver det allra bäst”! “Jag hade aldrig stöttat den här organisationen om den inte haft ett 90-konto och kontrollerats av Svensk InsamlingsKontroll”, fortsätter Jacob, “men nu vet jag att pengarna kommer fram till de behövande”.

På frågan om han har några slutord han vill dela med sig av säger Jacob att det är bara en sak han vill säga: “Vi på Candy People kommer att fortsätta bidra till Assyrier Utan Gränser – och jag vill uppmana alla andra att också göra det”!