Intervju med fotbollsspelaren Andreas Haddad

Fotbollsspelaren Andreas Haddad från Hammarby IF skrev ett inlägg på Facebook om att han och sex lagkamrater valde att auktionera ut sina signerade fotbollsskor, med anledning av det som sker i Irak och Syrien. Insamlade pengarna skulle därefter skänkas till Assyrier Utan Gränser.

Budgivningen sattes igång och slutsumman blev till slut 17 400 kr! Pengarna från auktionen har nu kommit in till Assyrier Utan Gränsers konto och här är en kort intervju med Andreas Haddad.

Andreas, vad var syftet med initiativet?

Det främsta syftet har varit att starta en insamling så att vi kan hjälpa de behövande i Irak och Syrien. Syftet med insamlingen har inte enbart varit ekonomiskt, utan jag ville uppmärksamma det som sker i de länderna och rikta ögonen mot de drabbade för att skapa diskussion och medvetenhet.

Hur väcktes idén?

Min pappa är assyrier från Irak och eftersom han är därifrån känns det som att platsen och folket är extra nära mig. Jag kände att jag ville hjälpa till. Det finns många olika orättvisor i världen där man behöver hjälpa till men just nu känns det som att assyrierna förtjänar att uppmärksammas för det är verkligen illa nu.

Jag satt och grubblade över hur jag skulle gå tillväga och hur jag kunde uppmärksamma och ge mitt bidrag till assyrierna i nöd.

Som fotbollsspelare har man många fotbollsskor och jag tänkte att man lika gärna kan göra nytta av dem. Jag frågade några av grabbarna om de hade ett par skor som de var villiga att auktionera ut och flera hakade på och anslöt sig till auktionen. Jag skrev ett inlägg på Facebook och taggade fotbollsspelarna och startade auktionen och budgivningen satte igång.

Fick du det gehör du hade förväntat dig?

Den mottagna responsen var lyckad och över förväntan. Jag märker till exempel hur människor fortsätter att dela mina inlägg på Facebook, vilket gör att folk inte glömmer det som sker i de länderna. Folk berättar att dem blir berörda av mina inlägg och den hemska situationen. Många är nyfikna och frågar hur dem kan hjälpa till. Och vad gäller insamlingen så trodde jag att ett par skor skulle säljas för cirka 500 kr, i vart fall inte mer än 1 000 kr. Jag trodde att auktionen sammanlagt skulle hamna på ca 5 000 kr. Det blev mer pengar och mer stöd från alla håll än förväntat. Riktigt roligt att göra detta och att kunna göra skillnad.

Vilka är det som har hört/hör av sig mest och undrar?

Det är alla möjliga, i alla åldrar. De flesta är svenskar med etniskt svenskt ursprung. Många av dem har blivit väldigt berörda av mina kontinuerliga Facebook-inlägg om bland annat halshuggning och de missförhållandena som råder. Det finns folk som har bett mig att inte ladda upp så icke humana videoinlägg men då har jag varit noga med att besvara dem med att det faktiskt är så hemskt som videon visar. Jag vill visa den verkliga sidan för att folk ska se och förstå allvaret och sedan kunna diskutera hur man kan hjälpa till, efter att man fångat deras uppmärksamhet. Det är oftast när man får se det med egna ögon via videoinlägg som man förstår vad det handlar om och då går det inte att blunda för situationen längre.

Varför valde du att skänka pengarna till just Assyrier Utan Gränser?

Jag har hört om och följt Assyrier Utan Gränsers arbete i flera år och vet att organisationen är aktiv i det geografiska området. Sen har ju Assyrier Utan Gränser ett 90-konto vilket känns säkert och gör att jag kan stå för att pengarna går dit dem ska. Det är en slags garanti.

Några sista ord?

Assyrier Utan Gränser gör ett grymt jobb och tack till alla omkring som stöttar – bra jobbat allihop!

Assyrier Utan Gränser är varmt tacksamma för bidraget och förtroendet.

Ni kan följa vårt arbete på hemsidan www.awbswe.se och facebook: Assyrians Without Borders.

Det sker nu, förändra liv!

Skribent: Assyrier Utan Gränser