Rapport från Syrien

Inför jul drog Assyrier Utan Gränser igång en julkampanj för assyriska flyktingar i Syrien. Resultatet blev, tack vare alla våra bidragsgivare, medlemmar och samarbetspartners, väldigt lyckat.

Den 14 december 2008 var det dags att bege sig mot Damaskus, Syrien, för att gåvorna som skänkts skulle komma flyktingarna tillgodo. Väl på plats i Damaskus blev Assyrier Utan Gränsers representanter väl bemötta av andra hjälpföreningar och även den syriska regeringen. Flyktingarna från Irak ses av den syriska regeringen inte som flyktingar, utan som gäster i landet, i och med att Syrien inte skrivit under Genévekonventionen om flyktingar. Detta innebär att de som flytt från Irak till Syrien måste finna eget boende, arbete, mat osv. De måste helt enkelt försörja sig själva.

Den 23 december var alla förberedelser och inköp klara. Redan tidigt på morgonen stod många flyktingar i kö, ute i kylan, och väntade på att få hämta sitt matpaket. Klockan 9 öppnades portarna och stängdes inte förrän tolv timmar senare, klockan 21 i den mörka natten.

Varje familj fick olika stort matpaket, i proportion till antalet familjemedlemmar. Glädjen och tacksamheten hos de assyriska flyktingarna var obeskrivlig. Många känner sig helt bortglömda, och flera uttryckte glädjen över att det finns medmänniskor som tänker på dem.

För att få hämta ut matpaket var flyktingarna tvungna att ta med sig sitt pass samt skriva under att man tagit emot hjälp. Detta för att förhindra att människor som inte är flyktingar tar del av hjälpen och säljer maten för att tjäna pengar. Det är också en säkerhet för att en familj inte skall kunna skicka flera familjemedlemmar och på så sätt få mer än någon annan – det finns tyvärr många människor i behov och det är viktigt att så många som möjligt får ta del av den knappa hjälp som finns.

Matpaketet per familj bestod av: 2 l matolja, 2 kg tomatpuré, 1 kg aprikossylt, 3 burkar konserverat kött, 3 kg ris, 3 kg socker ½ kg mjölkpulver, 2 kg tvättmedel, 6 st tvål.

Beroende på hur många medlemmar familjen bestod av, kunde mängden mat variera. Paketet beräknas räcka i ca 2 månader.

Tvål och tvättmedel glöms många gånger bort, men hygien är otroligt viktigt för hälsan, i och med att flyktingarna många gånger inte får i sig tillräckligt med livsviktig näring och vitaminer.

Totalt sett fick 200 assyriska familjer matpaket uthämtade! Det motsvarar 959 stycken assyriska flyktingar! Detta är tack vare alla som bidragit till Assyrier Utan Gränsers julkampanj. Tack!

Samtidigt som det känns fantastiskt att ha hjälpt så många människor till att få mat, är det med stor sorg att tänka på alla de familjer som stod i kö och var i behov av matpaket men tyvärr inte kunde få mat på grund av att resurserna inte räckte till.

Det gör ont i hjärtat att behöva säga till en gammal assyrisk kvinna som stått i kö i tolv timmar att maten tyvärr tagit slut. Det är inte lätt att titta på ett litet, trött och förkylt flyktingbarn och skaka på huvudet när barnets mamma gråter, eftersom familjen blev utan mat denna gång. Dessa bilder etsar sig fast i hjärnan och hjärtat och motiverar till fortsatt arbete för de utsatta flyktingarna.

Läkarvård och medicin till flyktingarna

Många assyriska flyktingar som befinner sig på flykt i Iraks grannländer är i akut behov av medicin och läkarvård. Julkampanjen handlade även om att hjälpa människor som lider i det tysta, då de inte har råd med att bekosta sjukhusbesök och livsnödvändig medicin.

I Sverige har vi det otroligt bra att vi inte behöver vara rika för att få den hjälp vi behöver om vi skulle bli sjuka. För flyktingarna i Syrien är situationen det motsatta. Flertalet flyktingar har blivit torterade och våldtagna. UNHCR rapporterar de aldrig sett grövre fall av våldtäkter och tortyr. Läkare i Stockholm som fått ta del av bilderna på dessa människor, har vänt ansiktet och inte klarat av att titta.

Nedan följer exempel på flyktingar som fått hjälp, tack vare Assyrier Utan Gränsers julkampanj:

• En 29-årig tvåbarnsfar har mist ena ögat. Han är i stort behov av ett emaljöga, så att såret som finns nu inte skall bli infekterat. Ett läkarbesök och medicin för att förhindra infektioner och inflammationer provisoriskt, har betalats av Assyrier Utan Gränser. Tyvärr finns i nuläget inte tillräckligt med resurser för att bekosta operation.

• En liten femårig flicka lider av dålig mage. Läkarna vet inte riktigt vad det beror på, men tror att det kan ha att göra med att hennes njurar inte fungerar normalt – hon är i behov av operation. Den lilla har även drabbats av en blodpropp nära hjärtat och utan den medicin som Assyrier Utan Gränser kunde bekosta, så vet man inte hur länge hon överlevt.

• En 22-årig kille blev svårt torterad i hemlandet. Läkaren som undersökte honom konstaterade bestört att delar av hans inre organ var borta! Det är ovisst om killen kan överleva – utan hjälp kommer han definitivt inte att göra det.

• En 40-årig kvinna med fyra barn har ett fel på ryggraden och infektion i ryggmärgen. Hon lider, men berättade att hon mest var orolig för hur det skulle gå för hennes barn om hon inte klarade sig. Hon har även hjärtproblem. Läkaren skrev ut recept och medicin inhandlades.

• En 17-årig kille har blivit torterad till den grad att han är förlamad till 75-80%. Läkaren som undersökte honom kunde knappt hålla tillbaka tårarna – han hade aldrig sett eller hört om något så fruktansvärt. Männen som torterat honom hade hållit honom fången i flera dagar.

• En 42-årig fyrabarnsmor har högt blodtryck i aortan. Läkaren säger att hennes hjärtmuskel är trött och att hon behöver medicin.

Av respekt för de sjuka som fått hjälp, väljer vi att inte lägga ut deras namn eller foton. Vi vill skydda deras integritet och inte exploatera dem. Vi kan dock berätta att 18 flyktingar fått hjälp med läkarbesök och medicininköp. Behovet är dock mycket större än så. Vår förhoppning är att vi skall kunna fortsätta hjälpa de ovanstående, samt hjälpa många fler.

Vår samarbetspartner i detta fall, Assyrian Aid Society in Sweden, skickade inte endast ner en representant för att de utsatta assyriska flyktingarna skulle få mat och medicin, utan hade som uppdrag att väl på plats även att kartlägga behovet hos flyktingarna.

Ett av Assyrian Aid Society in Swedens mål var att öppna ett lokalkontor i området, för att underlätta framtida arbete och fortare och mer effektivt kunna få ut hjälpen. Vi är mycket glada över att de lyckades och kommer att fortsätta samarbetet.

Assyrier Utan Gränser kommer kontinuerlig att fortsätta hjälpa de assyriska flyktingarna i Syrien och Jordanien med mat och läkarvård.