Tre kidnappade assyrier i Syrien har skjutits ned av Islamiska Staten

I februari i år kidnappades drygt 200 assyrier (även kallade syrianer och kaldéer) av Islamiska Staten (IS) i Khabour, Syrien. Idag möttes vi i nyhetskanaler och sociala medier av hemska videoklipp som IS själva publicerat, där tre av de kidnappade assyriska männen avrättas kallblodigt. Männen tvingas, stående på knä iklädda orangea fångdräkter, säga bla sitt namn, sin hemby, nationalitet och religion. De skjuts därefter ner med pistolskott.

Videon är ytterligare ett bevis på att assyrierna är en särskilt utsatt folkgrupp som förföljs i sina egna ursprungsländer i Mellanöstern. Det faktum att männen i videon också måste säga att de är assyrier visar att det som sker idag är en riktad etnisk utrensning av assyrier samt även andra minoriteter. Det som sker är med andra ord inget mindre än ett folkmord.

Alla människor i krigens Syrien och Irak har inte möjligheten att fly till säkrare områden eller andra länder. Det är dessa människor som vi inte får glömma bort. Assyrier Utan Gränser arbetar för att hjälpa utsatta assyriska flyktingar i ursprungsländerna med både akuta stödinsatser och mer långsiktiga projekt för att de ska kunna leva ett drägligare liv. För detta behöver vi stöd och bidrag från både privatpersoner, organisationer och företag.

Assyrier Utan Gränser tar sitt ansvar – tar Du ditt?