Ungdomsföreningarna som samlade in drygt 170 000 kr

Välgörenhetsfest för assyrierna i Irak och Syrien hade anordnats av ett antal assyriska ungdomsföreningar den 1 november 2014. Assyrier Utan Gränser har mottagit gåvan och tackar alla arrangörer, sponsorer och volontärer som gjorde kvällen möjlig. Nedan finns ett gemensamt uttalande från ungdomsföreningarna kring arrangemanget.

Många talade om att det var fel att festa, dansa och ha kul medan det assyriska folket lider i vårt historiska hemland. Andra, som sex föreningar och AUDS, menade att det inte var fel att gå festvägen för att hjälpa folket. Assyriska Kulturföreningen i Botkyrka, Dolabani Kulturföreningen i Upplands Väsby, Inanna Familjeförening i Alby, Assyriska Kulturföreningen i Södertälje, Assurföreningen i Fittja och Assyriska föreningen i Järfälla – samtliga bestämde sig för att arrangera en välgörenhetsfest där all vinst oavkortat skulle gå till Assyrier Utan Gränser och därmed till de drabbade assyrierna i Syrien och Irak.

Den 1 november var festdatumet, och portarna till St Georgis Ortodoxa kyrkan i Norsborg slogs upp när klockan slog 21. In strömmade folk från när och fjärran, däribland assyriska profiler från den svenska elitfotbollen som kom för att visa sitt stöd. Kvällen förgylldes av sånger framförda av Nagham Edwar Mousa, Malek Eliya och Aksel Kerimo, medan dansgolvet fylldes av folk som ville dansa allt från bagiye till shekhane, klassiska assyriska danser som utgör en viktig bit i det assyriska gemenskapspusslet. Just gemenskapen var något som var påtagligt den här kvällen.

Att kunna kombinera det faktum att man hjälper sitt folk med en känsla av att vara en del av en assyrisk gemenskap – samtidigt – är inget annat än att slå två flugor i en smäll. Att kalla tillställningen för fest gör den dessutom mer tilltalande än ”gala” eller ”insamling”. Folk lockades till festen och därav kunde pengarna till förnödenheterna bli mer. Som ordspråket lyder: ”Ingen kan gör allt, men alla kan göra något”.

Vi vill rikta ett stort tack till alla närvarande och till samtliga sponsorer som visade enorm välvilja, och vi vill samtidigt passa på att berätta hur mycket pengar som faktiskt kommer att skickas ner till de drabbade assyrierna. Det rör sig om totalt 171 000 kronor. Ur den aspekten går det inte att klassa tillställningen som annat än lyckad, men det ska också nämnas att arrangemanget även i övrigt flöt på utan några problem, vilket gör att vi som arrangörer får motivation och extra energi till att arrangera liknande tillställningar i framtiden – av folket, för folket, med folket.

Denna gåva gör det möjligt att ge värme till de krigsdrabbade assyrierna i Syrien och Irak.

Tillsammans gör vi skillnad!