Ett personligt möte med givare i Visby

I november 2013 hörde Rani Bartuma av sig till Assyrier Utan Gränser med anledning av de hårda striderna i krigets Syrien. Han talade om att han och andra boende och företagare i Visby ville göra en skillnad för kristna och speciellt assyrierna i krigets Syrien. Sagt och gjort! Efter viss korrespondens om vad som krävs och vilka kriterier AUG står för godkändes till slut Ranis förslag på kampanj av AUG.

Han och några andra eldsjälar anordnade en mini-insamling som pågick under sista veckan av november 2013. Ett sådant engagemang och en enastående insats som utfördes inför och under insamlingen visade att många bryr sig och vill göra en skillnad. När kampanjen var över hörde Rani av sig till mig och talade om lyckan av att ha gjort en skillnad, men också svårigheterna med en kampanj.

I slutet av april i år åkte jag ner till Visby på en tjänsteresa och passade då på att träffa Rani m.fl. och tacka dem för deras insats. Väl på plats på Ranis företag Kärlek Café och Bar (ett mycket passande namn vad gäller kärlek och solidaritet) möttes jag av värme och gästvänlighet.

Rani berättade om kampanjen som engagerade både assyrier och icke-assyrier i Visby. Eftersom AUG under år 2013 avvecklade bössorna så ordnades ”insamlingsskålar”, som lades ut hos ett antal företag i Visby. Många företag skänkte gåvor som kunde vinnas via lotteri. Den sista kampanjdagen hade man anordnat mingel på caféet och lottovinsterna delades ut. Han talade om att det var enkelt att engagera privata personer och företag eftersom många kände att de ville ge en hjälpande hand. Rani menade att man kan känna sig maktlös här i norraste delen av jordklotet när våld och krig fortgår mot oskyldiga i Syrien.

Som ordförande för AUG får jag ta hand om en rad praktiska frågor m.m., men det är självklart trevligast att höra engagerade personer som vill göra något för assyrierna i ursprungsländerna. Att på plats höra Rani berätta för sin kompis (som fikade med oss) om AUG:s bedrifter och hjälpen till unga studerande i de länderna visar att många tror på AUG:s arbete. Att kunna ge hjälp till assyrierna i Syrien trots krig och elände har varit svårt men AUG har till slut lyckats med hjälp av givare, medarbetare och organisationer i Syrien.

Jag hoppas att assyrierna en dag inte ska behöva ha en organisation som AUG som hjälper och ger möjligheter för assyrier att utvecklas eftersom det idag många gånger saknas för assyrierna i deras ursprungsländer. Jag hoppas att assyrierna en dag ska bli starka och eniga om land och mark. Jag hoppas att världen en dag ser på assyrierna som ett folk att räkna med och inte endast några kristna offer som lever mellan rivaliserande och maktfullkomliga ledare.

Till dess kan gemene man och kvinna göra skillnad, genom att bli givare eller aktivt börja arbeta på AUG. Det sker nu, förändra liv!

Skribent: Sisilya Rhawi, ordförande AUG