Intervju med Free Assyria/Free Syryoye

Josef Younan, en av initiativtagarna bakom Free Assyria / Free Suryoye, berättar om varför de valt att skänka 100 000kr för assyriska flyktingar i Irak och Syrien till just Assyrier Utan Gränser.

Kan du berätta kort om Free Assyria /Free Suryoye?

Min lillasyster Melisia, 9år, tyckte synd om de assyriska flyktingbarnen i Irak, hur de inte hade tillräckligt med mat, plats att sova och så vidare. Hon kände att hon ville hjälpa till på något sätt. Melisia kom sedan på idén att pärla armband, sälja dem och skänka pengarna till välgörenhet. Vi syskon (jag, Ninia, Rany och Melisia) startade sedan facebookgruppen Free Assyria /Free Suryoye och snart började beställningarna av armband strömma in.

Vad är syftet med initiativet?

Pengarna från armbandsförsäljningen ska gå till behövande och utsatta assyrier i Irak och Syrien. Vi vill med detta initiativ även göra människor uppmärksamma på vad som sker därnere i dem länderna i allmänhet, men även assyriernas situation i synnerhet.

Hur går man tillväga för att köpa ett armband?

Man går in på facebooksidan Free Assyria / Free Suryoye, skriver en beställning på storlek (dam, barn eller herr) samt väljer text på armbandet. Vi hör av oss när armbandet är klart, efter betalning skickar vi sedan ut armbanden på posten. Man kan även komma och köpa armband på ”pärlkvällarna”.

Ett armband kostar 100kr och summan som blir kvar efter avdrag för materialkostnader och porto skänks till välgörenhet.

Ni har fått mycket uppmärksamhet i svensk media, bl.a. varit med på TV4 Nyhetsmorgon samt nominerats till Aftonbladets Svenska Hjältar. Hur känns det?

Det känns jättebra, vi har nått en del av vårt mål, som var att uppmärksamma Sverige och världen om vad som sker med assyrierna i sina ursprungsländer.

Varför valde ni att skicka en del av pengarna till just Assyrier Utan Gränser?

Assyrier Utan Gränser har ett 90-konto, vilket gör att det känns säkert att veta att pengarna verkligen kommer fram till vad som är utlovat. 90-kontot innebär också att organisationen kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi vet att Assyrier Utan Gränsers arbete redovisas noggrant och vi, och gruppens medlemmar, kan se precis vad pengarna gått till.

Vad har ni för planer för framtiden?

Vi fortsätter vårt arbete med att pärla armband och sprida information om assyrierna i Irak och Syrien. Vi har nu även börjat med ”pärlkvällar” i Stockholmsområdet. Vi kommer fortsätta vårt arbete så länge vi orkar och hjälpbehovet för de assyriska flyktingarna finns!

Assyrier Utan Gränser tackar för bidraget och förtroendet. Ni kan följa vårt arbete på hemsidan www.awbswe.se och facebook: Assyrians Without Borders.

Det sker nu, förändra liv!

Skribent: Assyrier Utan Gränser