Julprojektet 2012 – en rapport

Som känt började demonstrationer äga rum i sydvästra Syrien i början av år 2011. Dessa spred sig snabbt till hela västra delen av landet och övergick lika snabbt till beväpnade sammandrabbningar och därefter till ett fullskaligt inbördeskrig. Det assyriska folket är koncentrerat i nordöstra Syrien, Jazeera (Gozarto på assyriska). Det området påverkades till en början inte särskilt mycket av konfliken.

Under de två år som har gått har många assyrier flytt västra delen av landet för att söka skydd i Gozarto, men konflikten spred sig succesivt över öknen till Gozartos städer; Hassake och Zalin (Qamishli) och dess närliggande byar. Många har även flytt landet helt och ofta riskerat sina liv för det. En del assyrier befinner sig idag i fängelser i Turkiet, Grekland och till och med Thailand. Andra har hamnat i flyktingförläggningar där de känner sig minst lika fängslade eller är på okända platser i världen utan någon kontakt med sina anhöriga. Många öden har hamnat i Muharribins händer (smugglare) och några har misslyckats med att ta sig till västvärlden och dött utmed smugglingsvägen. Få har lyckats ta sig till västvärldens frihet.

Assyrier Utan Gränsers insats

Assyrier Utan Gränser bestämde sig för att genomföra en insats i Gozarto i hopp om att de som är kvar i området ska kunna stanna där och sluta riskera sina liv och fly den plågsamma vardagen som numera är deras. Som känt har landet drabbats av inflation och det finns en oerhörd brist på förnödenheter som mat och medicin, men även el, vatten, bensin, gasolin med mera är saknas. När vintern närmade sig och bristen på el och värmeflaskor blev allt större bestämde vi oss för att genomföra en humanitär insats. Vi delade ut mat, mediciner, gasflaskor, filtar, bensin och elgeneratorer till behövande assyrier i Zalin. Ungefär 300 familjer, dvs. ca 1500 personer, nåddes av denna insats i Zalin centrum (Westa), samt de närliggande byarna Qabre Hewore och Derik. De säkerhets- och infrastrukturella hinder med anledning av inbördeskriget har ett flertal gånger bromsat arbetet och kommunikationen mellan oss och våra lokala samarbetspartner som implementerade projektet. Det är därför som denna information publiceras så sent som nu. Vi vill be om ursäkt för denna sena uppdatering och meddela att vi fortsätter att koncentrera våra krafter på att hjälpa assyrierna i Syrien. Vi har under ett halvår haft och ska ha fortsatta kontakter med de lokala samarbetspartnerna och hoppas på att kunna hjälpa assyrierna ännu en gång.

Vi vill även tacka Assyriska Riksförbundet som har valt att samarbeta med oss med detta projekt och alla andra givare. Vi vill fortsätta skänka hopp till assyrierna i Syrien genom att sträcka ut en hand till dem och göra deras röster hörda. Följ vårt arbete via hemsidan och Facebook för fler uppdateringar.