Assyrier Utan Gränsers vice ordförande Donna-Petra Shaheen, besökte onsdagen den 20 juli TMS-skolan i Libanon. Där hölls ett givande möte med bl.a. skolans rektor Dr Samir Kolo, för att följa upp det senaste projektet (renovering av dricksvattenstation), genomföra nytt projekt (inköp av material) samt diskutera vidare hjälpbehov inför framtiden. Nedan följer Donna-Petras personliga reseberättelse.
35 graders fuktig hetta. Det känns som 50 grader. Jag vill hoppa tillbaka in i taxins svala AC-luft men är ändå glad över att vara framme på TMS-skolan i Bourj Hammoud, den fattiga stadsdelen strax utanför Beirut i Libanon. Skolgården står tom så när som på vaktmästaren och en av chaufförerna som arbetar med att flytta tunga kartonger. Det är sommarlov. Jag går uppför trapporna en våning för att komma till rektorns arbetsrum och möts först av en öde korridor. Vid mitt senaste besök för drygt ett och ett halvt år sedan, sprang barnen runt och ljudnivån var mycket högre. Trots att det är tråkigt att besöka skolan när det är tomt på elever så känner jag ändå att de nog har det bättre hemma just nu. Den extrema värmen är nästan outhärdlig. Nu förstår jag ännu mer varför vattenstationen för dricksvatten som Assyrier Utan Gränser valde att renovera i vintras är så viktig för alla på skolan. Sommartemperaturerna kan nämligen vara från mars till november månad.
Skolans rektor Dr Samir Kolo kommer ut ur i sitt rum och hälsar hjärtligt. Vi slår oss ner och han berättar entusiastiskt om hur nöjda de är över vattenstationen. Elevernas hälsa upplevs förbättrad sedan nya reningsfilter satts in, vilket var huvudsyftet med projektet. Att den dessutom är finare rent estetiskt är dessutom ett stort plus, menar Dr Kolo.
I och med att denna resa bestämdes med kort varsel, beslutade Assyrier Utan Gränsers styrelse att göra en snabb insamling av bidrag för att kunna bistå med material för skolundervisning. Jag och Dr Kolo fortsatte därför mötet med att diskutera skolans nuvarande behov. Han berättade att de behöver köpa stora mängder whiteboardpennor för att kunna undervisa i klassrummen den kommande terminen. Skolan har fram till vårterminens slut haft svarta griffeltavlor och använt gammeldags kritor, något som känts betungande och framförallt ohälsosamt med tanke på allt damm och smuts som bildas när man suddar. Dr Kolo fortsätter berätta att vaktmästaren håller på att byta ut tavlorna just nu och att de därför behöver nya pennor. Då skolan inte har tillgång till datorer i samma utsträckning som t.ex. här i Sverige, är traditionell katedral undervisning en självklarhet, och åtgången av pennor kommer därför vara stor.
Jag sitter en stund och funderar på det här med pennorna och inser att jag blivit förvånad över vad skolans rektor sitter och ber oss i Assyrier Utan Gränser om – whiteboardpennor. För oss i Sverige är både whiteboards och tillhörande pennor en självklarhet, men härnere i Libanon på TMS-skolan är det verkligen en lyxvara. Kostnaden för sådana förbrukningsvaror visar sig dessutom vara hög när vi ringer runt till olika inköpsställen.
Under den påföljande korta matpausen vid skrivbordet berättar Dr Kolo att skolan förra terminen hade drygt 360 elever, av vilka minst 100 stycken inte hade råd att betala avgift för skolåret, uniformer eller skolböcker. Då skolan inte nekar barnen skolgång, trots att de inte kan betala för sig, har mycket resurser gått till att söka bidrag och medel från olika instanser och privatpersoner. Trots svårigheterna som skolan har, är det verkligen glädjande att se hur de kämpar för alla barns rätt till utbildning.
När jag en stund senare berättar för rektorn att Assyrier Utan Gränser beslutat att vi ska köpa in whiteboardpennorna som skolan behöver drar han en lättnadens suck och ler. När jag fortsätter berätta att Assyrier Utan Gränser kommer betala skolavgift för några flyktingbarn kommande termin spricker hans ansikte upp i ett fantastisk leende, som värmer i hjärtat mer än solens hetta utanför fönstret.
Efter ett par timmar åker vi till bokhandeln och köper drygt 1500 whiteboardpennor och 35 tavelsudd. Glädjen i Dr Kolos ögon och tacksägelserna ville inte ta slut.
När allt är klart åker jag tillbaka hem med känsla av stolthet och glädje. För oss i Assyrier Utan Gränser är det en självklarhet att stödja barns utbildning och hälsa på alla sätt – från utbildningsmaterial till dricksvatten till skolavgifter. Jag känner mig också lycklig över att ha offrat en dag av min privata semester i Libanon till att vara på plats för att vara med vid inköp av material samt kontrollerat det senast genomförda projektet. Detta är en del av Assyrier Utan Gränsers kvalitetssäkring, så att Ni givare kan vara säkra på att era bidrag och gåvor når fram till ändamålet. Tro mig, jag har sett det med egna ögon – tillsammans kan vi göra skillnad!
Rektorn och eleverna på TMS-skolan i Libanon vill tacka alla Assyrier Utan Gränser givare för alla bidrag som hjälper barnen få en utbildning och chans till en bättre framtid.
Donna-Petra Shaheen
Vice Ordförande
Assyrier Utan Gränser
Fler gåvor behövs så att vi kan hjälpa fler flyktingbarn.
Klicka här för att ge en gåva eller bli månadsgivare.